Miten ylläpitää nivelten hyvinvointia?

Miten ylläpitää nivelten hyvinvointia?

Aktiivinen treeni kuormittaa hevosen jänteitä ja niveliä, oli hevosen rooli sitten esteratsuna, kouluratsuna, kärryjen edessä tai maastohevosena. Jokainen laji kuormittaa tavallansa. 


Tässä artikkelissa saat listan käytännön vinkkejä, joita voit hyödyntää lajista riippumatta nivelten ja jänteiden maksimaalisen hyvinvoinnin optimoimiseksi. 

 

  1. Hyvä ruokinta on hevosen terveyden perusta. Hevosen ruokavaliosta on löydyttävä oikeassa tasapainossa tarvittavat mineraalit nivelten ja jänteiden rakennukseen. Myös omega 3 ja 6 suhteen olisi hyvä olla kunnossa, että jo perusruokinta olisi tulehdusta lievittävä eikä tulehdusta lisäävä.
  2. Treenin olisi hyvä olla portaittain nousevaa. Aloita treenit lyhyistä ja kevyistä harjoituksista ja nosta treenien intensiteettiä ja pituutta pikku hiljaa. Treenaa hevosta monipuolisesti erilaisilla alustoilla, ottaen treeniohjelmassa huomioon sen heikot kohdat, niiden vahvistamiseksi, aloita hyvästä tukilihaksiston rakentamisesta ja varmista, että hevonen saa välissä riittävästi lepoa. Näin varmistat, että hevosen lihakset, nivelet, sydän ja keuhkot mukautuvat treenin intensiteettiin. Hevosella on pienempi riski tapaturmille, kun sen kunto vastaa treenien intensiteettiä.
  3. Aloita treenit rauhassa tauon jälkeen. Jos hevonen on ollut yli kaksi viikkoa poissa normaali treenistä aloita helpommista tehtävistä sen palatessa ratsastukseen. Tämä on erityisen tärkeää, jos hevonen on palaamassa töihin tapaturman kuntoutuksen tai muun sairauden jälkeen.
  4. Pidä silmällä hevosen painoa. Liikalihavuus kohdistaa suuremman rasituksen nivelille, joka saattaa lopulta johtaa ontumiseen tai nivelongelmille.
  5. Tarkista jalat päivittäin ennen ja jälkeen treenin. Tunnustele löydätkö puolieroja, turvotusta, aristusta tai lämpöä. Mitä aiemmin muutokset nivelissä huomataan, sitä suurempi todennäköisyys positiivisilla hoitotuloksilla. Vuosittaiset eläinlääkäritarkastukset ja taivutuskokeet ovat myös osa hevosen terveyden ylläpitoa.
  6. Varmista, että hevosen kaviot hoidetaan säännöllisesti ja ne pysyvät tasapainossa. Hyvällä kengityksellä varmistat, että hevosen nivelille tai jänteille ei synny tarpeetonta painetta.
  7. Rajoita kovilla alustoilla treeniä. Rajut iskut saattavat vaurioittaa nivelrustoa. Pyri välttämään hyppytreeniä tai laukkaamista pitkiä pätkiä kovilla alustoilla esimerkiksi kovaksi kuivuneella kentällä.
  8. Nivel lisäravinteet, jotka tukevat nivelen terveyttä ja hyvinvointia, saattavat pidentää aktiivisten vuosien määrää. Nordic Toplinen Nivel Elixirissä kollageenipeptidit stimuloivat elimistön omaa kollageenin tuotantoa ja sitä kautta tukevat nivelrakenteen iskunkestokykyä ja rustokudoksen terveyttä. Siihen on myös lisätty vahvat antioksidantit tiiviissä muodossa tukemaan tulehduksen lievittämistä. Tutkimuksissa on saatu viitteitä kollageenipeptidien hyödyistä nivelrikkoa sairastavien hevosten ruokinnassa. 

 

Kirjoittanut, eläinfysioterapeutti & ravintoterapeutti Jenni Oksala

 

Back to blog