Free Delivery for orders over 100€ - Safe payments with Stripe

0

Empty cart

01.04.2020

NIVELEN RAKENNE

Nivel liittää kahden tai useamman luun toisiinsa. Luiden nivelpinnoissa on tärähdystä pehmentävä nivelrusto, joka on elävää kudosta. Rustossa ei kuitenkaan ole verisuonia, vaan ravinteet se saa kudosnesteestä liikkeen aiheuttaman paineen ansiosta.  Niveliä ympäröi vahva nivelpussi, josta nivel erittää nivelnestettä eli hyaluronihappoa. Liikkumattomana nivel kuivuu ja surkastuu.

 

NIVELRIKKO

Nivelrikossa elimistö tuhoaa vaurioalueella paljastunutta kudosta ja sen uusiutumiskyky on heikko. Nivelrikolla tarkoitetaan nivelruston vaurioita. Nivelrikko syntyy, kun niveltulehdus pääsee etenemään tarpeeksi pitkälle. Niveltulehduksen aiheuttaa, jokin bakteeri, joka ei kuitenkaan ole tartuntakykyinen. Metalloproteinaasit eli ruston soluvälinaineen aineenvaihduntaan osallistuvat entsyymit, sekä immuunipuolustussolut, hajottavat rustokudosta ja nivelen ympärille kehittyy uudisluuta. Ruston pinnasta tulee epätasainen ja siinä voidaan huomata sekä halkeamia että kulumia, jotka voivat pitää rutinaa niveltä liikuteltaessa.

KUINKA NIVELRIKKO ALKAA KEHITTYÄ?

Nivelrikko alkaa sileän ja liukkaan nivelruston vaurioitumisesta, jolloin kuluessaan rusto haurastuu, ohenee ja siihen saattaa muodostua kulumia. Nivelrikon edetessä rusto kuluu kokonaan nivelpinnoilta ja sen alla oleva luu kovettuu. Vaurio voi alkaa iästä tai rankasta harjoittelusta, jolloin nivelen sisäinen rakenne murtuu kuluman takia ja nivelrikon kehittyminen pääsee alkamaan.Normaalisti lihakset suojaavat niveliä kovilta iskuilta. Hevoselta ei kuitenkaan löydy näitä suojaavia lihaksia etupolvesta ja takakintereestä alaspäin, vaan niveliä tukevat vahvat jänteet ja nivelsiteet.

Nivelrikko lähtee usein kehittymään niveltulehduksesta, joka voi syntyä, kun nivelen kuormituskyky ylittyy. Myös rakennevirheet ja jalkojen virheasennot, vääränlainen kengitys, tapaturmat ja ikä lisäävät niveltulehduksen riskiä. Heikot lihakset saattavat väsyessään tehdä liikeradoista hallitsemattomia ja holtittomia, huono kentänpohja sekä vääränlaisessa asennossa ja epätasapainossa kulkeva hevonen lisäävät nivelrikon riskiä.

MITEN NIVELRIKKOA VOIDAAN ENNALTAEHKÄISTÄ?

Nivelrikkoa voidaan ehkäistä säännöllisellä ja tasaisella liikunnalla niissä rajoissa, mitä kipu sallii. Liikunnan avulla hevosella saadaan ylläpidettyä liikettä tukeva lihaksisto, jolloin liikeradat pysyvät tasapainoisina. Myös riittävä palautuminen on tärkeää, jotta lihakset jaksavat tukea niveliä. Tasapainoisella ja tulehdusta hillitsevällä ruokinnalla voidaan ennaltaehkäistä niveltulehduksen syntyä ja tukea immuunipuolustusta.

Niveltulehdusta voidaan ennaltaehkäistä hevosen oikeanlaisella kengityksellä, hyvällä kentän pohjalla, oikeanlaisella ratsastuksella, rehuilla ja lisäravinteilla. Myös varusteiden sopivuus on tärkeää. Hevosta kannattaa kuunnella, jotta kaikki sen näyttämät merkit tulevat esiin, sillä, kun hevonen ontuu, on ongelma edennyt jo pitkälle. Muu käyttäytyminen, kuten vastustelu, jäykkyys ja ylireagointi yms. voivat jo olla merkkejä jonkinlaisesta ongelmasta. Myös vuosittaisilla eläinlääkärin tarkastuksilla voidaan mahdollinen ongelma huomata jo alkuvaiheessa, jotta sen eteneminen saadaan ajoissa hallintaan.

 

OIREET

Hevosella niveltulehdus voi oireilla muun muassa suorituskyvyn laskuna, ontumisena, jäykkyytenä sekä nivelessä tuntuvana lämpönä ja turvotuksena. Nivel kerää helposti itseensä nestettä ja myös sen lähellä sijaitsevat pehmytkudokset saattavat turvota. Oireileva nivel voi olla taivuteltaessa jäykkä tai jopa kosketusarka ja tulehdus voi aiheuttaa myös vain ajoittaista ontumista. Niveltulehdus ja nivelrikko voivat näkyä myös päänviskomisena, toispuolisena lihasjäykkyytenä, vinoutena, hampaiden narskutteluna tai liikkumishaluttomuutena.

HOITO

Nivelrikolle ei ole parantavaa hoitoa, mutta sen etenemistä voidaan hidastaa. Niveltulehdus, joka ei ole edennyt nivelrikon tasolle, voidaan parantaa muun muassa eläinlääkärin ohjeiden mukaan ja ravintoa tukena käyttäen. Ravinnon avulla voidaan tehostaa nivelten aineenvaihduntaa, vähentää tulehdusta sekä taata nivelrustolle oikeanlaisia ravinteita. Oikeanlaisen ravinnon avulla on myös mahdollista poistaa olemassa olevaa kipua. Hoidon tukena voidaan käyttää turvotusta ja kipua hillitseviä lisäravinteita. Aineenvaihduntaa edistäviä ja tulehdusta hillitseviä ovat mm. optiMSM, spirulina, kurkuma, pakuri ja inkivääri. 

Rikki eli MSM, on hyvä apu nivelten hoidossa, sillä se toimii nivelten rakennusaineena. Myös monet aminohapot ja omega-rasvahapot ovat nivelille hyödyllisiä ravinteita. Korkea omega-rasvahappopitoisuus vähentää tulehduksia elimistössä. Yksi tällainen tärkeä omega-rasvahappo on kysteiini. Kysteiiniä saadaan muun muassa inkivääristä.

Nivelrikosta aiheutuvaa tulehdusta voidaan lievittää kylmäämisellä. Sen avulla saadaan vietyä lämpöä pois tulehdusalueelta, sillä se supistaa kudoksia sekä vähentää turvotusta ja saa veren kiertämään palauttaen alueelle normaalin verenkierron. Eläinlääkärit voivat myös piikittää ja antaa lääkkeitä, jotka rauhoittavat tulehduksen oireita, mutta näillä toimilla ei saada poistettua tulehduksen syitä. Piikittämisessä on myös omat riskinsä, sillä nivel on erittäin steriili yhteisö.

Kirjoittanut,Elli Lehtimäki 


Jätä kommentti

Kommentit on hyväksyttävä ennen julkaisua.

Liity postituslistalle