NIVELEN RAKENNE
Nivel liittää kahden tai useamman luun toisiinsa. Luiden nivelpinnoissa on tärähdystä pehmentävä nivelrusto, joka on elävää kudosta. Rustossa ei kuitenkaan ole verisuonia, vaan ravinteet se saa kudosnesteestä liikkeen aiheuttaman paineen ansiosta. Niveliä ympäröi vahva nivelpussi, josta nivel erittää nivelnestettä eli hyaluronihappoa. Liikkumattomana nivel kuivuu ja surkastuu.
NIVELRIKKO
Nivelrikossa elimistö tuhoaa vaurioalueella paljastunutta kudosta ja sen uusiutumiskyky on heikko. Nivelrikolla tarkoitetaan nivelruston vaurioita. Nivelrikko syntyy, kun niveltulehdus pääsee etenemään tarpeeksi pitkälle. Metalloproteinaasit eli ruston soluvälinaineen aineenvaihduntaan osallistuvat entsyymit, sekä immuunipuolustussolut, hajottavat rustokudosta ja nivelen ympärille kehittyy uudisluuta. Ruston pinnasta tulee epätasainen ja siinä voidaan huomata sekä halkeamia että kulumia, jotka voivat pitää rutinaa niveltä liikuteltaessa.
KUINKA NIVELRIKKO ALKAA KEHITTYÄ?
Nivelrikko alkaa sileän ja liukkaan nivelruston vaurioitumisesta; nivelen sisäinen rakenne murtuu kuluman takia ja nivelrikon kehittyminen pääsee alkamaan. Kuluessaan rusto haurastuu ja ohenee. Nivelrikon edetessä rusto kuluu kokonaan nivelpinnoilta ja sen alla oleva luu kovettuu. Nivelrikko lähtee usein kehittymään niveltulehduksesta, joka voi syntyä, kun nivelen kuormituskyky ylittyy.
Nivel tulehdukselle altistavat tilanteet, joissa nivelen kuormituskyky ylittyy esimerkiksi liian rankka harjoittelu, epäsymmetrisesti kuormittava treeni hevosen liikkuessa epätasapainossa, virheellinen asento liikkua, vääränlainen kengitys, epäsopivat varusteet, huono kentänpohja.
MITEN NIVELRIKKOA VOIDAAN ENNALTAEHKÄISTÄ?
Nivelrikkoa voidaan ennaltaehkäistä varmistamalla riittävä palautuminen ja suhteuttamalla kuormitus hevosen lihaskuntoon sekä tietenkin hyvillä pohjilla ja kengityksellä.
Liikutuksessa pitäisi aina pyrkiä siihen, että hevonen käyttää kehoaan anatomisesti oikein; liikkuu luotiviivan edessä, kantaa itsensä ja on mahdollisimman rento ja symmetrinen työskennellessään. Liikunnan avulla hevosella saadaan ylläpidettyä liikettä tukeva lihaksisto, jolloin liikeradat pysyvät tasapainoisina. Myös riittävä palautuminen on tärkeää, jotta lihakset jaksavat tukea niveliä.
Tasapainoisella ja tulehdusta hillitsevällä ruokinnalla voidaan ennaltaehkäistä niveltulehduksen syntyä ja tukea immuunipuolustusta. Etenkin korkeaa suorituskykyä vaativia suorituksia kannattaa tukea tasapainoisen perusruokinnan lisäksi tarjoamalla elimistölle tarvittavat raaka-aineet lihaksiston ja nivelten hyvinvointiin. Tälläisiä ovat mm. optiMSM, josta elimistö tuottaa uutta kollageenia sekä kollageenipeptidit, jotka vahvistavat elimistön omaa kollageenin tuotantoa. Hevosen kalvorakenne, nivelet, jänteet, rustot ja luut koostuvat pääosin kollageenista. Lisäksi vahvat ja hyvin imeytyvät antioksidantit tukevat elimistön omaa kykyä palautua ja lievittää tulehduksia. Mitä joustavampi hevosen koko lihaksisto on ja mitä tehokkaammin se palautuu, sitä pienempi riski rasituksen aiheuttamille vammoille.
Hevosta kannattaa kuunnella, jotta kaikki sen näyttämät merkit tulevat esiin, sillä, kun hevonen ontuu, on ongelma edennyt jo pitkälle. Vastustelu ja jäykkyys voivat olla merkkejä alkavasta ongelmasta. Epäsymmetrinen ja väärin kehittynyt lihaksisto ovat hälytysmerkkejä ja seurausta siitä, ettei hevonen käytä itseään oikein. Vuosittaiset eläinlääkärin tarkastukset ovat tärkeitä ongelmien havaitsemiseen heti alkuvaiheessa, jotta ongelmien eteneminen saadaan ajoissa hallintaan.
OIREET
Hevosella niveltulehdus voi oireilla muun muassa suorituskyvyn laskuna, ontumisena, jäykkyytenä sekä nivelessä tuntuvana lämpönä ja turvotuksena. Nivel kerää helposti itseensä nestettä ja myös sen lähellä sijaitsevat pehmytkudokset saattavat turvota. Oireileva nivel voi olla taivuteltaessa jäykkä tai jopa kosketusarka ja tulehdus voi aiheuttaa myös vain ajoittaista ontumista. Niveltulehdus ja nivelrikko voivat näkyä myös päänviskomisena, toispuolisena lihasjäykkyytenä, vinoutena, hampaiden narskutteluna tai liikkumishaluttomuutena.
HOITO
Nivelrikolle ei ole parantavaa hoitoa, mutta sen etenemistä voidaan hidastaa. Niveltulehdus, joka ei ole edennyt nivelrikon tasolle, voidaan vielä hoitaa eläinlääkärin ohjeiden mukaan ja ravintoa tukena käyttäen.
Ravinnon avulla voidaan tehostaa nivelten aineenvaihduntaa, lievittää tulehdusta sekä taata nivelrustolle oikeanlaisia ravinteita. Hevonen voi paremmin, kun sitä tuetaan tulehduksen aiheuttamaa kipua vastaan.
Hoidon tukena voidaan käyttää turvotusta ja kipua hillitseviä antioksidantteja. Jos halutaan saada terapeuttisia vaikutuksia kannattaa antioksidantit antaa uute muodossa, jolloin vaikuttavien aineiden määrä on riittävä tulosten saamiseksi.
OptiMSM eli orgaaninen rikki sekä kollageenipeptidit tukevat puolestaan rustokudoksen aineenvaihduntaa ja raaka-aineina itse nivelrakenteelle.
Seuraavassa kuvassa 3kk placebo kontrolloidun tutkimuksen tulokset Petagile kollageenipeptidien käytöllä 25-50g annoksella nivelrikkohevosilla.
Myös monet aminohapot ja omega-rasvahapot ovat nivelille hyödyllisiä ravinteita.
Eläinlääkäreiltä löytyy laaja kirjo eri hoitovaihtoehtoja ja siinä vaiheessa, kun hevonen jo ontuu - ruokinnan ja lisäravinteiden lisäksi paras lopputulos saadaan usein yhdistämällä molempia hoitomuotoja.
Nordic Topline valikoimasta löytyy vanhoille hevosille kehitetty Joint Elixir ja kisahevosille korkeaa suorituskykyä tukemaan Collagen Pro. Molemmissa tuotteissa on yhdistetty vahvat laboratoriossa testatut uutemuotoiset antioksidantit sekä ainoan markkinoilla olevan puhtaan MSM:n sekä hevosilla tutkitun Petagile kollgeenipeptidien hyödyt.